FNRS beveelt de Mestboy To Go® aan! Bewust op weg, Mestboy To Go®

Veelgestelde vragen Mestboy To Go®

Een poepzak, die bestond toch al?
Ja, een zak die je om de achterkant van het paard kan binden. Probleem was alleen dat deze niet werd gebruikt, omdat hij niet op draagvlak kon rekenen in de ruitersport. Paarden vonden het eng en gingen er vandoor of trapten naar achteren. Daarnaast staat zo’n zak natuurlijk niet erg charmant en is het best vies om hem elke keer te verschonen.

 

Kan de Mestboyto wel op draagvlak in de ruitersport rekenen dan?
Het blijft voor de ruiter een extra handeling, waar hij niet op zit te wachten. Maar de ruitersport is zich er van bewust dat dit thema maatschappelijk steeds meer een item wordt. Ruiters willen zeker hun verantwoordelijkheid nemen mits er een acceptabele oplossing is. De Mestboy To Go® biedt hier een eenvoudige, schone en goedkope oplossing voor.

 

Wat een rare naam eigenlijk..
In de paardenwereld is mestboy de naam van een soort stoffer en blik aan een stang om paardenmest mee op te ruimen. De naam Mestboytogo duidt op een mestboy die je kunt meenemen bij ritten buiten het manegeterrein.

 

Hoe werkt de Mestboytogo dan?
De ruiter heeft een handzaam pakketje in de achterzak of aan het zadel hangen. Als het paard mest stapt hij af, klapt de Mestboy To Go® open. Hij heeft dan een schraper en een zakje. Hij veegt de mest er in, hangt het geheel aan het zadel en gooit het in de eerstvolgende vuilnisbak of neemt het mee naar de manege. Klik hier voor het instructiefilmpje waar u kunt zien hoe het werkt.

 

Is dat afstappen geen probleem voor de ruiter?
Meestal niet. Paarden waarvan de ruiter besluit dat hij op de openbare weg kan, zijn voldoende verkeersmak. De ruiter kan zijn arm door de teugel halen tijdens het opruimen en zo controle houden over het paard. Overigens stappen ruiters wel vaker af voor bijvoorbeeld een tak op het ruiterpad of een gevallen zweepje.

 

Hoe hang je die zak dan aan het zadel?
Ieder zadel van elk merk heeft links en rechts voor een klein haakje. Hier wordt de Mestboy To Go® aan gehangen.

 

Wat kost een Mestboy To Go®?
Ze worden verkocht in setjes van 4. De winkelprijs van een set is 9,95 euro

 

Kan je de Mestboy To Go® hergebruiken?
Hij is voor eenmalig gebruik ontwikkeld.

 

Is het allemaal wel stevig genoeg?
Paardenmest is soms wel 3 of 4 kilo. De Mestboy To Go® is ontwikkeld in samenwerking met de IPO (Industriële Product Ontwikkeling) van de Haagse Hogeschool. Het materiaal is uitvoerig getest op stevigheid. Maar ook kleur en weinig kraken van het plastic zijn zo afgestemd dat het paard er geen last van heeft.

 

Is de Mestboy To Go® milieuvriendelijk?
De Mestboy To Go® is gemaakt van materiaal dat allemaal CO2-neutraal verbrandt. Maar belangrijker is dat het gebruik van de Mestboy To Go® de openbare weg schoner en veiliger maakt.

 

Gaan gemeenten het gebruik van de Mestboy To Go® nu verplichten?
Steeds meer gemeenten nemen in hun APV (Algemene Plaatselijke Verordening) op dat een ruiter verplicht is om de paardenmest van de openbare weg te verwijderen. De manier waarop het wordt opgeruimd wordt niet vastgesteld door de gemeenten. Soms hangen daar zware boetes aan vast. Dat was opmerkelijk, omdat er tot nu toe geen acceptabele oplossing was om paardenmest op te ruimen. Nu deze oplossing voor handen is met de Mestboytogo zullen naar verwachting meer gemeenten de verplichting tot opruimen opnemen in hun APV.